Relevant Jobs

Virtusa Placement UST Global Placement Sapient Placement L & T Infotech Placement Sutherland Placement Snapdeal Placement CMC Limited Placement CGI Placement ADP Adobe

CMC Limited Placement


CMC Limited Placement Papers – Interview Questions:

1. In these questions symbols ©, #, «, $ and @ are used with different meanings as follows:

‘A © B’ means ‘A is smaller than B’
‘A # B’ means ‘A is either smaller than or equal to B’
‘A « B’ means ‘A is greater than B’
‘A $ B’ means ‘A is either greater than or equal to B’
‘A @ B’ means ‘A is neither smaller than nor greater than B’

Statements: V#S, S©L, L©J
Conclusions:
I. V © L
II. S © J

A.only conclusion I is true.         B.only conclusion II is true.           C.either conclusion I or conclusion II is true.                      D.both conclusions I and II are true.

Answer: D

2. Statements: M#R, R©J, J#H Conclusions: I. M #H II. R © H

A.only conclusion I is true.                    B.only conclusion II is true.             C.either conclusion I or conclusion II is true.                      D.neither conclusion I nor conclusion II is true.

Answer: B

3. Statements: H$F, F@G, G«M Conclusions: I. H «M II. H «G

A.only conclusion I is true.                     B.only conclusion II is true.               C.either conclusion I or conclusion II is true.                 D.neither conclusion I nor conclusion II is true

Answer: A

4. Statements: R©J, J «T,,T # L Conclusions: I. R @ T II. J @ l

A.only conclusion I is true.               B.only conclusion II is true.                 C.either conclusion I or conclusion II is true.                D.neither conclusion I nor conclusion II is true

Answer: D

5. Statements: W@T, T$K, K «F Conclusions: I. W $ K II. W @ K

A.only conclusion I is true.                    B.only conclusion II is true.                     C.either conclusion I or conclusion II is true.                 D.neither conclusion I nor conclusion II is true.

Answer: A

6. These questions are based on the basis of following information. Study it carefully and Answer the questions. Eight executives J, K, L, M, N, O, P, and Q are sitting around a circular table for a meeting. J is second to the right of P who is third to the right of K. M is second to the left of O who sits between P and J, L is not a neighbour of K or N. Who is to the immediate left of L ?

A.Q                   B.O                        C.K                        D.None of these

Answer: D

7. Who is to the immediate left of K?

A.N                          B.J                            C.Q                    D.Cannot be determined

Answer: C

8. Which of the following is the correct position of N ?

A.Second to the right of K B.To the immediate left of K C.To the immediate right of M D.To the immediate right of K

Answer: D

9. Who is third to the right of P?

A.L                  B.J                          C.Q                               D.N

Answer: A

10. Which of the following groups of persons have the first person sitting between the other two ?

A.PJO                           B.OPJ                          C.OPM                   D.MPO

Answer: B

11. A student was asked to divide a number by 6 and add 12 to the quotient. He, however first added 12 to the number and then divided it by 6, getting 112 as the Answer. The correct Answer should have been

A.122                        B.118                             C.114                      D.124

Answer: A

Explanation:
Let the number be x, then operations undertook by the student = (x+12)/6 =112 => x = 660. Correct Answer = 660/6 + 12 = 122.

12. In how many ways can six different rings be worn on four fingers of one hand?

A.10                           B.12                                  C.15                          D.16

Answer: C

Explanation:
Required number of ways = 6C4 = 6 *5/2 = 15 ways.

13. There are 6 equally spaced points A,B,C,D,E and F marked on a circle with radius R. How many convex pentagons of distinctly different areas can be drawn using these points as vertices ?

A.6P5                         B.6C5                            C.5                          D.1

Answer: D

14. What is the probability that a number selected from numbers 1,2,3,…,30, is prime number, when each of the given numbers is equally likely to be selected ?

A.9/30                         B.8/30                         C.10/30                      D.11/30

Answer: C

Explanation:
X= {2,3,5,7,11,13,17,19,23,29} n(X)= 10, n(S)=30 Hence required probability = n(X)/n(S)= 10/30

15. A man has 1044 candles. After burning, he can make a new candle from 9 stubs left behind. Find the maximum number of candles that can be made ?

A.116                        B.120                              C.130                         D.140

Answer: C

Explanation:
1 candle is made from 9 stubs Therefore, 116 candles will be made from 1044 stubs From 116 candles, 12 candles can be made with 8 stubs left. Now total stubs left = (12+8) = 20 out of which two candles can be made with two stubs left. Thus, Maximum number of candles that can be made = (116+12+2) = 130.

16. Study the following arrangement and Answer the questions given below: 5 D G E « 7 9 $ F 1 6 R % L I A J 3 B # 4 @ K P 8 U M 2 Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

A.$9F                        B.R6%                          C.8PU                               D.3BJ

Answer: D

17. If all the symbols are removed from the above arrangement which element will be third to the left of thirteenth from the left ?

A.L                         B.R                            C.6                           D.I

Answer: B

18. What will come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement ? EDH 9 « 7 I$F ?

A.6RI                       B.%R6                                 C.R16                      D.%6R

Answer: D

19. Which element will be fifth to the right of ninth from the right end if all the numbers are removed from the above arrangement ?

A.K                         B.@                           C.P                            D.#

Answer: A

20. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a consonant but not immediately preceded by a vowel ?

A.NONE                         B.ONE                       C.Two                        D.THREE

Answer: B

21. Study the diagram given below and Answer each of the following questions. (Image)
venn1
How many persons who take tea and wine but not coffee ?

A.20                                  B.17                            C.25                       D.15

Answer: B

Explanation:
17 persons take tea and wine but not coffee.

22. How many persons are there who take both tea and coffee but not wine ?

A.22                          B.17                                C.7                       D.20

Answer: C

Explanation:
Number of persons was taken both tea and coffee but not wine is 7.

23. How many persons take wine ?

A.100                        B.82                              C.92                        D.122

Answer: D

Explanation:
122 persons take wine.

24. How many persons are there who takes only coffee ?

A.90                                B.45                            C.25                        D.20

Answer: B

Explanation:
25 + 20 = 45

25. How many persons takes all the three ?

A.20                            B.17                           C.25                         D.15

Answer: D

Explanation:
15 persons take all the three.

26. The bar graph given below shows the foreign exchange reserves of a country (in million US $) from 1991 – 1992 to 1998 – 1999. (Image)
Foreign Exchange Reserves Of a Country. (in million US $)
bar_graph The ratio of the number of years, in which the foreign exchange reserves are above the average reserves, to those in which the reserves are below the average reserves is?

A.2:6                            B.3:4                                   C.3:5                         D.4:4

Answer: C

Explanation:
Average foreign exchange reserves over the given period = 3480 million US $. The country had reserves above 3480 million US $ during the years 1992-93, 1996-97 and 1997-98, i.e., for 3 years and below 3480 million US $ during the years 1991-92, 1993-94, 1994-95, 1995-56 and 1998-99 i.e., for 5 years. Hence, required ratio = 3 : 5.

27. The foreign exchange reserves in 1997-98 was how many times that in 1994-95 ?

A.0.7                      B.1.2                             C.1.4                           D.1.5

Answer: D

Explanation:
Required ratio = 5040/3360 = 1.5.

28. For which year, the percent increase of foreign exchange reserves over the previous year, is the highest ?

A.1992-93                        B.1994-94                      C.1994-95                         D.1995-96

Answer: A

29. The foreign exchange reserves in 1996-97 were approximately what percent of the average foreign exchange reserves over the period under review ?

A.95%                         B.110%                                 C.115%                            D.125%

Answer: D

30. What was the percentage increase in the foreign exchange reserves in 1997-98 over 1993-94 ?

A.100                              B.150                                   C.200                               D.620

Answer: A


Jobs by Skills

Jobs by Location

Walkins by Location

To Get Latest Job Notification Like Us On Facebook

wp
wp

Get Free Job Alerts

Job updates in your WhatsApp

wp